V Archíve Ústavu pamäti národa sa nachádza spis Lászlóa Csatáryho

26.07.2012 Bratislava

Bratislava 25. júla (TASR) - V Archíve Ústavu pamäti národa (ÚPN) sa nachádza aj spis k osobe Lászlóa Csatáryho. Ten v roku 1944 pôsobil ako vysoký policajný funkcionár a politický dôstojník na vtedajšom Policajnom riaditeľstve v Košiciach.

"Spis obsahuje viaceré dokumenty k súdnemu procesu pred Ľudovým súdom v Košiciach," priblížil hovorca ÚPN Ján Pálffy. Napríklad zápisnice o výsluchu svedkov, zatykač z roku 1948 či popis osoby Csatáryho.

"Podľa súdu Csatáry po prevzatí moci pronacistickou stranou Šípových krížov v Maďarsku prenasledoval, týral a svojvoľne zaisťoval ľudí pre ich náboženské presvedčenie, rasový pôvod, národnú príslušnosť či názory," vymenoval Pálffy.

Podľa zhromaždených svedectiev Csatáry podriadeným dozorcom nariadil, aby kruto zaobchádzali so Židmi v košickom gete a v košickom sústreďovacom tábore. Na týraní a ponižovaní zaistencov sa aj osobne aktívne zúčastňoval. "Počas deportácií židovských osôb do koncentračných táborov zaisťoval a do transportov zaraďoval aj osoby, na ktoré sa vysťahovanie nevzťahovalo, prípadne boli transportu fyzicky neschopné," dodal Pálffy.

Vlastným konaním tak mal opakovane zneužívať svoje postavenie a zapríčiniť smrť viacerých zaistených osôb. V spise sa nachádza aj rozsudok Ľudového súdu v Košiciach z júna 1948. Ním bol Csatáry uznaný vinným a odsúdený na trest smrti, stratu občianskych práv na 15 rokov a konfiškáciu celého majetku.

Csatáry má teraz 97 rokov. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva v roku 1997.
 

Vyberte región